2015-Nominering-13

KONTAKTUPPGIFTER TILL DEN FÖRESLAGNA PERSONEN

Gun-Britt Löfquist, 79

Pensionerad lärarinna, Torsås

MOTIVERING

För att hon tog emot flyktingarna i Torsås kommun med öppna famnen och helt ideellt startade svenskundervisning i egen regi.

 

Bara en person ur allmänheten reste sig för att säga emot – och säga något positivt i stället. Det var förstås Gun-Britt Löfquist, 79 år och pensionerad lärarinna.

– Jag reste mig upp och berättade att jag hade varit med om det här förut, 1992, i Smedjebacken, där jag bodde tidigare. Där var det lika stort motstånd, men allt ­vändes till det bästa, säger hon.

Efter mötet var det flera som kom fram och tackade henne. Bland annat Kristoffer Lindkvist, som äger Möre Hotell. När han fick veta att Gun-Britt hade jobbat som lärare hela sitt liv undrade han om hon inte kunde tänka sig att komma och ha undervisning en gång i veckan.

– Nej, sa jag. Inte en gång i veckan – men tre. Annars blir det inget.

Redan samma kväll, efter mötet, passade Gun-Britt på att välkomna tre män från Etiopien som hon stötte på utanför hotellet genom att bjuda på en åktur i bilen.

Har alltid varit öppen

Så är hon bara, Gun-Britt. Att prata med denna 79-åriga skol­fröken är en riktig vitamininjektion. Med sprudlande energi och en entusiasm som smittar berättar hon om sitt liv, ett liv som berikats av möten med människor från när och fjärran.

Vare sig det handlat om sommar­barn från Berlin eller Libanon, Sidastipendiater eller flyktingfamiljer från Afghanistan, Syrien, Etiopien – alla har de mötts av en öppen famn, ett stort hjärta och ett varmt leende. Hos Gun-Britt och hennes familj har alla varit välkomna. Det här är inte första och förmodligen inte sista gången hon har ställt upp för att hjälpa andra – eller som hon säger själv:

– Jag har fått förmånen att göra det, eller – jag har tagit mig förmånen att göra det.

Men någon hjälte vill hon absolut inte kalla sig.

– För mig är det bara självklart. Det är vår skyldighet att hjälpa till – och det ger mig ju så mycket.

Ett hundratal första gången

I 41 år var hon lärare, framför allt i Smedjebacken i södra Dalarna, där familjen bodde i 33 år. De sista­ åren, innan hon gick i pension undervisade hon i svenska för invandrare och blev god vän med många av dem.

– Det var fantastiskt. Vi fick uppleva så mycket tillsammans, bröllop och fester och det var verkligen en underbar tid, säger Gun-Britt.

Sedan 13 år bor hon i lilla Bergkvara i Torsås kommun i Småland, där yngsta dottern och hennes familj också bor. Och nu får hon uppleva samma sak här.

Men hon kunde inte börja undervisningen förrän hennes lilla sommarbutik, Gamla Ting, där hon säljer böcker och antika saker till förmån för Faith of Homes barnhem i Kenya, hade stängt för säsongen.

Första lektionen hölls i mat­salen på Möre Hotell den 20 augusti.

Den kommer Gun-Britt aldrig att glömma.

Det kom inte bara några stycken – det kom ett hundratal, från åtta olika länder. Det var fiskare, bönder, skräddare, försäljare, ja från alla yrken och samhälls­klasser.